Skip to main content
    • Å komme gjennom nåløyet og bli tatt ut til landslaget i hacking, er veldig kult. Neste mål er å stikke av med seieren i EM, forteller Kristoffer Solli.

    Det startet med en hackerkonkurranse i regi av NTNU for utøvere mellom 16 og 25 år, der de 10 beste ble tatt ut til hackerlandslaget i juni. Og nå er Solli og de 10 andre klar for EM i Wien i september – også kjent som European Cyber Security Challenge. Der møtes de beste unge hackerne i Europa til en konkurranse der vinneren stikker av med den gjeve tittelen «Europamester i hacking».  



    • Det blir en tøff konkurranse. EM er basert på typisk Capture the Flag (CTF)-oppgaver, hvor vi må finne forskjellige flagg gennom å løse en rekke oppgaver. Alt fra å analysere krypteringsalgoritmer, dekonstruere eller lete etter feil i tjenester eller binærfiler, analysere nettverkslogger eller trafikk og analysere nettsider eller webtjenester med skjulte flagg, forklarer Solli.


    Blir etisk hacker i Netsecurity

    Solli er akkurat ferdig med master i informasjon og kommunikasjonsteknologi ved Universitetet i Agder. Underveis i studietiden har han jobbet både deltid og fulltid i Netsecurity, blant annet med å bygge opp automasjonsplattformen for overvåkning av sikkerhetshendelser.

    • Jeg har fått ledet 24/7-overvåkningsteamet vårt, så jeg har allerede fått en del erfaring fra ulike deler av Netsecurity. Det er det jeg liker så godt med å være her, at det finnes mange muligheter for de som ønsker og vil.

    Og nå går 25-åringen over i Red-teamet i Netsecurity. Teamet består av 10 etiske hackere, som kartlegger angrepsflater og gjennomfører penetrasjonstester.

    • Gjennom forberedelsene til EM, får jeg masse erfaring som vil være perfekt å ha med meg inn i jobben i Red-teamet. Det går jo ut på det samme: Å avdekke sårbarheter og motstandskraften i en bedrift før de ondsinnede hackerne klarer å gjøre det.

    Europamester for første gang?

    Landslaget gjør nå siste forberedelser før de er klare til å møte resten av deltakerne i EM. Har Norge vinnersjanser?

    • Det er mange sterke konkurrenter. Estland har for eksempel, til tross for lavt innbyggertall, et sterkt lag siden de satser stort på digital kompetanse og blant annet arrangerer CTF-konkurranser fra grunnskolen av, forklarer Espen Torseth som leder det norske landslaget.


    Men det norske laget er et sterkt team. Torseth forklarer at de har vektlagt kreativ problemløsning i utvelgelsen til landslaget. Det er vanskeligere å lære enn programmering og andre it-kunnskaper.

    Og Solli selv, mener han Norge kan stikke av med seieren?

    • Vel, EM har vært arrangert noen år og Norge har aldri vunnet før. Det er utrolig hard konkurranse, det er så mange flinke folk. Men, vi skal gjøre vårt beste og kanskje dette er året for suksess, avslutter en smilende Solli.

    Les også saken om landslaget hos Digi.no

     

    Er du student og ønsker erfaring i løpet av studietiden? 

    Les om dine karrieremuligheter her 

     

    Oslo

    Drammensveien 288

    0283 Oslo

     

    Bergen

    Sandviksbodene 1

    5035 Bergen

    Stavanger

    Kanalsletta 4

    4033 Stavanger

    Grimstad

    Bark Silas vei 5

    4876 Grimstad

    Kristiansand

    Dronningens gt 12

    4610 Kristiansand

    Stockholm

    Kammakargatan 22

    111 40 Stockholm